بیماری قارچی سفيدک سطحی گیاهان جالیزی (بادمجان، سیب زمینی و گوجه فرنگی):

 

بیماری قارچی سفیدک سطحی توسط 3 گونه قارچ زیر از خانواده Erysiphaceae به وجود می آیند:

1.  Erysiphe polyphaga 

2. Leveillula taurica 

3. Leveillula solanacearum

 

نشانه های بیماری: 

 

سفیدک پودری سیب (Podosphaera leucotricha)

 

سفیدک پودری گل رز (Sphaerotheca pannosa)

 

سفیدک پودری گیلاس (Podosphaera clandestina)

 

سفیدک پودری انگور (Erysiphe necator)

 

سفیدک پودری جالیز (Erysiphe cichoracearum)

 

کرزوکسیم متیل (Kresoxime – Methyl)

قارچ‌کشی با اثر حفاظتی، معالج و ریشه‌کن کننده از گروه استروبیلورین‌ها با اثر ابقایی بلندمدت در کنترل بیماری‌های هدف که با ممانعت از جوانه‌زدن اسپور اثر خود را اعمال می‌نماید. توزیع مجدد این ترکیب از طریق فاز بخار موجب تقویت اثربخشی آن می‌شود.

این قارچ کش از گروه استروبیلورین ها یا اکسی مینواستات می باشد. این ترکیبات معمولا حرکت سیستماتیک کندی دارند و می توانند بیماری را برای مدت طولانی کنترل کنند. کرزوکسیم متیل بر پایه Strobilurin A سنتز میشود که منشاُ آن قارچ های Strobilurin tenacellus است , این قارج بر روی میوه های کاج به زمین افتاده , رشد می نماید و با تولید Strobillurin A از رشد سایر قارچ ها جلوگیری می کند. دوره کارنس در باغات میوه و غلات 35 روز و برای محصولات جالیزی 4 روز می باشد.

مکانیسم اثر

کرزوکسیم متیل با متوقف نمودن نقل و انتقال در میتوکندری قارچ های بیماری زا، آنها را نابود می نماید. مکانیسم این عمل با نحوه تاثیر سایر گروه های قارچ کش کاملا متفاوت می باشد. این قارچ کش در مراحل اولیه رشد قارچ جلوگیری از تندش اسپور و تشکیل ریسه از وقوع آلودگی پیشگیری می نماید. همچنین سه ساعت پس از محلول پاشی نیز از تشکیل ریسه و اسپورهای قارچ جلوگیری نموده و در نتیجه آلودگی را متوقف می کند.

توصیه و میزان مصرف

قارچ کش کرزوکسیم متیل به صورت محلول پاشی با نسبت 0.2 در هزار به منظور کنترل سفیدک سطحی ، لکه سیاه سیب و بیماری سفیدک پودری کدوئیان در گلخانه و مزرعه صورت می گیرد.

– فاصله آخرین سم پاشی تا برداشت محصول 4 روز برای کدوئیان و 35 روز برای سیب می باشد.

– کروزکسیم متیل با نسخه متخصصین گیاهپزشک و فقط در موارد مشروح فوق می بایست به کار برده شود.

– کروزکسیم متیل به غیر از کشت های ذکر شده و بیماری نامبرده توصیه نمی شود.

– بهترین حالت مصرف کرزوکسیم متیل پیشگیری است.

– مصرف کرزوکسیم متیل روی برخی از ارقام آلبالو و گیلاس ممکن است ایجاد سوزندگی نماید. بنابراین قبل از مصرف در این محصولات، آزمایش در سطح محدود توصیه می گردد.

– برای پیشگیری از بروز مقاومت نسبت به قارچ کش ها، باید از سموم متعلق به گروه های شیمیایی مختلف با نحوه اثر متفاوت استفاده نمود و از تکرار مصرف بیش از حد قارچ کش های مشابه در یک فصل زراعی اجتناب نمود.

– کرزوکسیم متیل را می توان در محصولات زراعی و باغی مختلف و همچنین در گلخانه ها و کشت های زیر پلاستیک مصرف نمود.

– این قارچ کش در هر سه مرحله پیشگیری، درمان و ریشه کنی موثر است، ولی برای شروع مصرف بهترین زمان بصورت پیشگیری و هنگام تورم جوانه های درختان سیب است، در صورت نیاز می توان سمپاشی را پس از ریزش گلبرگ ها و با فاصله 15 روز تکرار نمود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *