تعلل در برداشت دانههای کلزا موجب ریزش ۲۰ درصدی محصول میشود
به دلیل ریز بودن دانه های کلزا و عدم هم زمانی در رسیدگی آن ها، تلفات برداشت می تواند زیاد باشد، بنابراین لازم است با به کارگیری مدیریت صحیح در برداشت، میزان افت محصول را به کمترین حد ممکن برسانید. توصیه های ترویجی زیر می تواند به شما در کاهش ریزش دانه های کلزا کمک کند:
* برداشت کلزا به دو صورت مستقیم (توسط کمباین) و غیر مستقیم (با دست یا دروگر) انجام می شود.
بر اساس تحقیقات انجام شده استفاده از محصول ارگانیک چسب غلاف کلزا با نام تجاری پادسیل (شرکت کیمیا سبزآور) که توسط کارشناسان شرکت کیمیا سبزآور با استفاده از صمغ های گیاهی و خوراکی تولید شده است؛ 5 تا 10 روز قبل از برداشت؛ سبب کاهش 70-60 درصدی ریزش دانه ها به هنگام برداشت می گردد.
چسب غلاف کلزا پادسیل – جهت خرید کلیک کنید …
الف) برداشت با کمباین
- در برداشت مستقیم، دقت در تعیین زمان مناسب و تنظیم دقیق کمباین، اثر فوق العاده ای در کاهش ریزش دانه دارد.
- مزرعه باید از نظر ظاهری به مرحله رسیدگی فیزیولوژی رسیده باشد .
- رطوبت دانه کلزا در زمان برداشت بایستی حداکثر 14 درصد باشد به گونه ای که دانه زیر دندان کاملا شکسته و له شود. بهترین زمان برداشت موقعی است که با مالش کپسول ها بذرها آزاد شوند.
- مناسب ترین زمان برداشت پس از خشک شدن شبنم صبح (حدود 10 صبح) و حداکثر قبل از شبنم شامگاهی (حدود 5 بعد از ظهر) می باشد تا دانه کلزا حداقل رطوبت را دارا باشد و از کپک زدگی دانه و افزایش درجه حرارت توده محصول جلوگیری شود.
ب) برداشت با دست
1 – اگر حدود 35 درصد دانه های درون کپسول ها به رنگ قهوه ای تا سیاه شده باشد (10 تا 15 کپسول اولیه پایین اصلی تغییر رنگ داده باشند) بهترین زمان مناسب برداشت کلزا با دست می باشد.
2 – برداشت در دو مرحله انجام شود. یعنی بریدن بوته ها با رطوبت زیاد، قرار دادن آنها برای خشک شدن در محل مناسب و کوبیدن بوته ها.
3 – محلی برای خشک کردن بوته ها مناسب است که صاف و حتی المقدور داری کف پوش سیمانی باشد، در غیر این صورت بایستی سطح مکان مورد نظر با پلاستیک پوشیده شده باشد.
4 – در برداشت غیر مستقیم، محصول دقیقاً از زیر پایین ترین غلاف های ساقه،” یعنی حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر از سطح خاک” بریده می شود.
شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید: راهنمای گلدهی کلزا
نکاتی چند در رابطه با برداشت کلزا با کمباین:
هر چند که اعداد و ارقام مربوط به تنظیم کمباین با توجه به دفترچه راهنمای هر کمباین و تجربیات راننده و شرایط خاص مزرعه قابل تغییر است ولیکن موارد زیر به صورت عمومی قابل توصیه است :
- بهتر است از هد مخصوص برداشت (پلات فرم ) کلزا جهت برداشت محصول استفاده کرد.
- سرعت حرکت کمباین متناسب با عملکرد مزرعه باشد طوری که همواره خوراک بصورت یکنواخت و به مقدار معین وارد کمباین شود. (حدود 1.5 تا 2.5 کیلومتر در ساعت)
- تنظیم افقی چرخ و فلک برای کلزا بصورتی انجام شود که بطور همزمان در حالتی که چرخ و فلک با بوته تماس پیدا می کند عمل برش انجام گیرد. همچنین لازم است از چرخ و فلک انگشتی دار و سرعت چرخش 21 دور در دقیقه ( کمترین حالت) استفاده شود.
- سرعت کوبنده بین 500 تا 850 دور در دقیقه باشد.
- فاصله کوبنده و ضد کوبنده در قسمت جلو 30 میلیمتر و در قسمت عقب، 16 میلیمتر تنظیم شود.
- سرعت بادبزن حدود 350 دور در دقیقه باشد.
- فاصله لبه مارپیچ تا کف پلاتفرم 20 میلیمتر باشد.
- انداره غربال کاه 6 تا 10 میلیمتر و اندازه غربال دانه 3 تا 4 میلیمتر تنظیم شود.