شته آردآلود سیب (Dysaphis mali)
از علائم بارز خسارت شته آردآلود سیب این است که برگ های درخت پیچیدگی پیدا می کنند. گونه دیگری از این جنس که در کتب اروپایی از آن نام برده می شود Dysaphis plantaginac است که شبیه شته آرد آلود سیب می باشد با این تفاوت که میزبان دوم آن بارهنگ با plantago می باشد حجت و آزمایش فرد در سال ۱۳۵۶ این گونه را از خوزستان گزارش کرده اند.
مناطق انتشار و میزبان:
این آفت در تمام مناطق سیب کـاری کـشور فعالیـت داشـته و تنها میزبان آن سیب است.
مورفولوژی:
تخم های شته آردآلود سیب بیضی شکل و به رنگ سبز تیره می باشند و بطور پراکنده روی تنه و سرشاخه درختان میوه دانه دار بخصوص سیب دیده می شوند و این تخم ها اغلب در چین خوردگی های دور جوانه انتهایی و شکاف تنه درخت پنهان است.
گاهی در بین آنها افراد بالدار دیده می شوند که ماده های مهاجر هستند و بر روی درختان سیب و گلابی دیگر پرواز میکنند و موجب انتشار گونه روی میزبان اول می گردند.
پوره های جوان این شته که تازه از تخم خارج شده اند، بوسیله داشتن کرنیکول های نسبتا بلند و نقاط تیره رنگی که روی سطح پشتی شکم دارند، از شته سبز و دیگر گونه ها مشخص می شوند، بعلاوه شاخک ها و نوک پنجه ها تیره رنگ نیستند.
زیست شناسی شته آردآلود سیب:
این شته زمستان را بحالت تخم در روی سرشاخه های سیب می گذراند. در بهار مصادف با باز شدن جوانه ها، تخم ها باز میشوند و شته های کوچک به سمت جوانه ها حرکت می کنند و از پشت برگ های تازه ظاهر شده و از جوانه ها شروع به تغذیه می نمایند. در مراحل بعدی از دم برگ و دم میوه و رگبرگ های اصلی تغذیه می کنند و باعث ریزش گل و میوه های جوان و نیز پیچیدگی برگ ها و بدشکلی میوه ها می شوند.
برگ ها اغلب در حول محور عرضی و طولی پیچ می خورند، تغییر رنگ داده و به رنگ سبز متمایل به زرد و گاهی قرمز در می آیند. بعلاوه جدار برگ ها ضخیم و شکننده می شود. در این مرحله است که شته ماده مؤسس به اندازه کافی رشد کرده و شروع به تولید مثل می کند و در داخل برگ های بهم پیچیده تعداد زیادی شته های خاکستری رنگ و به اندازه های مختلف دیده میشود. رنگ خاکستری شته ها به علت توده خاکستری رنگ مواد مومی است که سطح بدن شته ها را پوشانیده است.
نحوه خسارت:
برگها در اثر فعالیت شته آردآلود سیب بـه شـدت پیچیـدگی پیـدا کرده و شته ها لابه لای برگ های پیچیـده میکروکلیمـای مناسـبی برای فعالیت هر چه بیشتر خود ایجاد می کنند.
فرم های جنسی آفت در پاییز مجدداً روی درختان سیب ظاهر و پــس از جفــت گیــری تخــم هــای خــود را روی سرشــاخه هــا قرار میدهند.
کنترل شته آردآلود سیب :
شته ها دشمنان طبیعی زیادی از راسته های مختلف مثـل انـواع کفشدوزک ها و مگـس هـای سـیرفیده دارنـد ولـی در زمـان هـای طغیـان آفـت و بـا توجـه بـه قلـع و قمـع دشـمن طبیعـی آن در اثـر سمپاشی های بیرویه در اکثر مواقع نیاز به مبارزه شیمیائی است.