انواع مختلف درختان مرکبات مانند پرتقال، نارنگی، لیموترش به بیماری گیاهی آنتراکنوز آلوده می شوند ولی آلودگی در درختان لیموترش بیشتر قابل مشاهده است.
درختانی که در اثرعواملی نظیر کم آبی، کمبود عناصر غذایی، سرمازدگی، آفات و بیماری ها، نامساعد بودن شرایط فیزیکی خاک و عدم مراقبت های صحیح ضعیف شده باشند، مقاومت کم تری در برابر بیماری دارند.
نام بیماری: آنتراکنوز مرکبات
نام انگلیسی: Citrus Anthracnose
نام علمی: Colletotrichum gloeosporioides

علائم

علائم بیماری آنتراکنوز مرکبات در برگها به لکه های صورت کم و بیش دایره ای و روشن برنزه ای با حاشیه برجسته بنفش رنگ را نشان می دهند. مرکز این لکه ها به تدریج مایل به خاکستری می شود و در مراحل بعدی آلودگی، ممکن است نقطه ای های سیاه کوچک پراکنده ای را نشان دهد. بافت های آسیب دیده گیاه در اثر عوامل محیطی (مانند آسیب ناشی از حشرات یا زخم های مکانیکی) به قارچ آنتراکنوز بیشتر حساس هستند. میوه هایی که قبلاً توسط عوامل دیگر مانند آفتاب سوختگی، سوختگی شیمیایی، خسارت آفت یا شرایط نامطلوب نگهداری آسیب دیده اند، بیشتر به بیماری آنتراکنوز دچار می شوند. علائم بر روی میوه شامل لکه های سفت و خشک، قهوه ای تا سیاه با قطر 1.5 میلی متر یا کمی بیشتر می باشد. توده های اسپور که روی لکه ها رشد می کنند معمولاً قهوه ای تا سیاه هستند، اما در شرایط مرطوب می توانند به رنگ صورتی تا نارنجی تبدیل شوند.

عامل بیماری

عامل بیماری آنتراکنوز مرکبات قارچ Colletotrichum gloeosporioides است. آنتراکنوز روی چوب های مرده درون کانوپی رشد می کند و از طریق قطرات باران، شبنم غلیظ و آبیاری بارانی در فواصل کوتاه انتشار می یابد. در نتیجه از این طریق این قارچ خود را به بافت های حساس مانند برگها و میوه های جوان می رساند و شروع به رشد می کند و علائم را ایجاد می کند. دسته های جدید اسپورها روی ساختارهای جنسی رشد یافته بر روی لکه های برگ ها و میوه ها تولید می شود. این اسپورها ممکن است از طریق هوا جابجا شده و در نتیجه می توانند بیماری را در فواصل طولانی پخش کنند. به محض جوانه زدن اسپورها، آنها یک ساختاری را تشکیل می دهند که تا زمان بروز زخم یا تا زمان درمان های پس از برداشت میوه در حالت خواب باقی می مانند (به عنوان مثال رنگ میزی میوه ها یا سبززدایی). شرایط مطلوب برای رشد قارچ رطوبت خیلی زیاد و دمای 25 تا 28 درجه سانتیگراد است، اما به طور کلی آلودگی می تواند در دمای 20 تا 30 درجه سانتیگراد رخ دهد.

اقدامات پیشگیرانه

استفاده از ارقام مقاوم و نهال های سالم.
تقويت درخت با تغذيه مناسب و آبياری به موقع.
كنترل آفات و بيماری ها.

هرس شاخه های آلوده و از بین بردن آنها.

کنترل علف های هرز باغ.

حذف میوه ها و برگ های ریخته شده بر روی زمین از باغ.

رعایت فاصله کافی بین درختان.

کنترل ارگانیک

قارچ کش های زیستی حاوی Bacillus subtilis یا Bacillus myloliquefaciens در صورت کاربرد آنها در شرایط مطلوب آب و هوایی به خوب عمل می کنند. با محلول پاشی برگها یا تیمار بذر با قارچ کش های حاوی سولفات مس می توان خطر آلودگی را کاهش داد.

کنترل شیمیایی

کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک (در صورت وجود) را همیشه در نظر داشته باشید. زمان مناسب استفاده از قارچ كش به منظور مبارزه با بیماری آنتراکنوز مرکبات پس از عمليات هرس در اواخر زمستان با اکسی کلرور مس و یا مخلوط بردو می باشد و يا در بهار بعد از ريزش گلبرگها و تشكيل ميوه ها جوان می توان از قارچکش کاپتان استفاده کرد.
سم پاشی درختان با بردوفیکس به شرح زیر :
  • سم پاشی با بردوفیکس ١۰ درهزاربعد از برداشت محصول و قبل از شروع باران های پاییزی
  • سم پاشی با بردفیکس ١۰ در هزار پس از هرس درزمستان
  • سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها و هنگام تشکیل میوه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *