نام بیماری: آنتراکنوز انگور

بیماری آنتراکنوز انگور یکی از بیماری های این گیاه است که لکه های مشخصی روی دانه های انگور ایجاد می نماید که به همین جهت به آن پوسیدگی چشم پرنده ای (bird s eye rot) نیز گفته می شود.

نام انگلیسی: Grape Anthracnose
نام علمی: Elsinoe ampelina

مدرکی از پلینی (pliny) در دست است که این بیماری در قرن اول در ایتالیا شیوع داشته است. در فرانسه در یک کلکسیون بیماری های گیاهی، نمئنه ای از این بیماری وجود دارد که در سال 1839جمع آوری شده است. از سال 1900 مطالعاتی توسط کارشناسان آمریکا و اروپا انجام گردید که بیشتر مطالعات انجام شده مربوط به ویالا (viala) و پاکوتت (pacottet) در فرانسه می باشد که در سال های 1904 و 1906 منتشر گردیده است. این بیماری در آمریکا شیوع دارد، ولی واریته کونکورد (concord) که در بیشتر نواحی کاشته میشودمقاومت کاملی در مقابل این بیماری داشته و به ندرت به آن صدمه وارد میشود.این بیماری علاوه بر اروپا و آمریکا در جنوب آفریقا،استرالیا و زلاند جدید نیز شیوع دارد.

علائم بیماری آنتراکنوز انگور:

بیماری آنتراکنوز انگور به تمام قسمت های سبز درخت انگور مانند برگ ها، شاخه ها، ساقه ها و پیچک ها حمله می کند. با این وجود، بافت های جوانی که به سرعت در حال رشد هستند بیشتر تحت تأثیر این قارچ قرار می گیرند. روی برگ ها، نقاط کوچک قهوه ای در سطح فوقانی ایجاد می شود. لکه ها با بزرگ شدن، نامنظم شده و مرکز آنها به تدریج خاکستری و قهوه ای می شود. در نهایت، بافت لکه ها مرده و می ریزد و باعث ایجاد حالت غربالی می شود. همچنین لکه های مشابه نیز بر روی ساقه ها و شاخساره ها ظاهر شده و می تواند آنها را احاطه کند و منجر به تشکیل شانکر و از بین رفتن آنها شود. علاوه بر این لکه های کوچک، گرد و بنفش رنگ روی میوه ها نیز ظاهر می شود. لکه ها به تدریج گسترش می یابند و تبدیل به لکه هایی فرورفته به رنگ خاکستری روشن با حاشیه های قهوه ای می شوند. هنگامی که آنها سطح حبه های انگور را می پوشانند، حبه های انگور پژمرده شده و ممکن است ریخته یا روی خوشه مومیایی ایجاد شود. لکه های متمایز با مراکز خاکستری روشن نشان دهنده بیماری با نام رایج پوسیدگی چشم پرنده می باشد.

علائم بیماری آنتراکنوز انگور علائم بیماری آنتراکنوز انگور علائم بیماری آنتراکنوز انگور علائم بیماری آنتراکنوز انگور

خوشه انگور پیش از گلدهی نسبت به بیماری بسیار حساس است. علائم در ابتدا به صورت لکه های رنگی روی حبه ظاهر می شود. لکه ها به مرور فرورفته شده و حاشیه باریکی به رنگ قهوه ای تیره یا سیاه پیدا می کنند.

مرکز لکه ها به تدریج به رنگ بنفش درآمده، حالت مخملی پیدا کرده و به رنگ خاکستری مایل به سفید درمی آید. درصورت رسیدن بیماری به درون میوه، حبه ترک برداشته و شرایط برای ایجاد آلودگی های ثانویه مساعد می شود. میوه ها سرانجام خشک شده، حالت مومیایی پیدا کرده و می ریزند.

 

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید: بیماری آنتراکنوز گردو

 

علت ها:

عامل بیماری آنتراکنوز انگور، قارچ Elsinoe ampelina می باشد. عامل بیماریزا زمستان را در ساختارهای قارچی روی شاخه ها و پوست درخت انگور آلوده می گذراند. در طول بهار، تولید اسپورها شروع شده که با بارش باران آزاد و منتقل می شوند. باد و باران اسپورها را به برگ ها یا شاخه های جوان در حال رشد و توسعه منتقل می کند. ماندن طولانی مدت رطوبت بر روی بافت های گیاه (12 ساعت یا بیشتر) و دمای 2 تا 32 درجه سانتیگراد شرایط مناسبی را جهت تولید و جوانه زنی اسپورها فراهم می کند. هرچه دما و رطوبت بیشتر باشد، آلودگی به بیماری سریعتر اتفاق خواهد افتاد و علائم بیماری زودتر ظاهر می شوند. هوای خنک رشد قارچ را کند می کند. ریزش برگ ها و خسارت مستقیم به میوه تأثیر جدی بر عملکرد و کیفیت میوه انگور دارد.

علائم بیماری آنتراکنوز انگور علائم بیماری آنتراکنوز انگور

کنترل ارگانیک:

کاربرد قارچکش های مسی مانند بردوفیکس به میزان 5 در هزار در زمان های قبل از تورم جوانه ها، هنگامی که طول ساقه های جوان به حدود ٢۰ سانتیمتر رسید و پس از برداشت محصول برای جلوگیری از بروز شدید بیماری آنتراکنوز انگور توصیه می شود.

کنترل شیمیایی:

کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک (در صورت وجود) را همیشه در نظر داشته باشید. در صورت انجام اقدامات زراعی مناسب به همراه استفاده به موقع از قارچ کش های حفاظتی، می توان آنتراکنوز را کنترل نمود. سمپاشی در دو نوبت یکی در زمستان قبل از باز شدن جوانه ها با محلول سولفات مس پنج درصد و در بهار پس از آنکه ساقه های جوان طولشان به 20 تا 25 سانتیمتر رسید با محلول سولفات مس پنج درصد و یا قارچکش کاپتان 50% به میزان 2 در هزار می توان بیماری را کنترل کرد.

🍇 سم پاشی با بردوفیکس به شرح زیر :

– سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار پس از برداشت محصول

– سم پاشی با بردوفیکس ١۰ درهزار قبل از تورم جوانه ها

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار هنگامی که طول ساقه های جوان به حدود ٢۰ سانتی متر برسد

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از وقوع تگرگ یا باران شدید

اقدامات پیشگیرانه:

🍇 استفاده از ارقام مقاوم به بیماری

🍇 ضدعفونی ابزارهرس با بردوفیکس رقیق نشده

🍇  انتخاب مکان هایی که از لحاظ آفتاب گیر بودن و گردش هوا مناسب باشند.

🍇 در صورت امکان، استفاده از واریته های متحمل به بیماری.

🍇 رعایت فاصله بین درختان انگور.

🍇 برای انگورهای خانگی، از مالچ برگ یا پوست نرم و نازک درختان برای پوشاندن بقایای گیاهی آلوده استفاده کنید.

🍇 حذف و از بین بردن انگورهای وحشی که نزدیک تاکستان هستند.

🍇 بررسی درختان انگور و حذف میوه یا بخش هایی از گیاه که علائم بیماری را نشان می دهند.

🍇 هرس درختان انگور در اوایل زمستان زمانی که خواب هستند.

🍇 حذف و از بین بردن بقایای گیاهی از تاکستان.

🍇 مزارع را شخم بزنید و بقایای گیاهی و میوه های انگور را دفن کنید.

تعداد سم پاشی ها در بهار بستگی به شرایط جوی و شدت آلودگی دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *