لکه سیاه میوه انار
Pomegranate black spot
بیماری گیاهی لکه سیاه انار یا لکه آلترناریایی میوه، باعث آلودگی میوه و برگ های درخت انار می شود. این بیماری برخلاف بیماری پوسیدگی میوه (قلب سیاه)، باعث آسیب به بافت سطحی میوه می شود.
علائم بیماری:
نشانه های این بیماری روی برگ و میوه به صورت دایره های کوچک سیاه رنگ دیده می شود که در مواردی تا بیشتر از ۵۰ درصد از سطح میوه را می پوشاند.
هر لکه شامل یک حفره کوچک زرد تا سبز است که توسط زخم احاطه شده است.
تعدادی از برگ ها تغییر رنگ می دهند و ریزش می کنند.
بیماری قارچی لکه سیاه روی برگ، گل و میوه ایجاد می شود و همزمان با رشد میوه این بیماری روی پوست میوه بزرگتر می شود.روی میوه لکه سیاه بزرگ تشکیل می شود و ممکن است کم کم سرتاسر میوه را بگیرد.
عامل بیماری و چرخه زندگی آن:
عامل بیماری گیاهی لکه سیاه انار، قارچ Alternaria alternata می باشد. گونه ی دیگری از این قارچ، باعث ایجاد بیماری پوسیدگی داخلی میوه (قلب سیاه انار) می گردد. باد نقش فروانی در پراکندگی عامل بیماری دارد. زمستان گذرانی عامل بیماری، روی بافت های آلوده سطح میوه و برگ های ریخته شده در سطح باغ صورت می گیرد.
لکه سیاه میوه انار عموما در تیر و اوایل مرداد بعد از بارندگی های ناگهانی تابستانه که خاک ها مرطوب می شوند و بعد از آن هوا دوباره رو به گرمی می رود شایع است. این پاتوژن ها در این زمان فعالیت خود را در خاک آغاز می کنند و توسط باد در محیط باغ پخش می شوند و پس از مدتی به درخت میوه آسیب می رسانند.
راه های کنترل و پیشگیری بیماری:
- جمع آوری بقایای گیاهی سطح باغ
- اجتناب از آبیاری نامنظم
- کنترل آفات انار به خصوص در زمان گل دهی (کنترل آفات حشرات مانند حشرات برگدار که از میوه تغذیه می کنند و امکان ورود پاتوژن را فراهم می کند).
- استفاده از قارچ کش های مسی به منظور پیشگیری (بردوفیکس ۱۰ لیتر در هزار و یا قارچ کش اکسی کلرور مس ۳ کیلوگرم در هزار لیتر آب پس از ریزش ۷۰ درصد برگ ها در پاییز)
- سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار هنگام تورم جوانه ها و سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها نیز توصیه شده است.
- حذف میوه های قدیمی و شاخه های مرده ممکن است بروز بیماری را کاهش دهد.
- از استرس آبی و آبیاری بیش از حد که ممکن است منجر به ترک خوردن میوه شود خودداری کنید.
-
در مواردی آمده است سمپاشی با قارچ کش های تیوفانات متیل و یا مانکوزب به میزان یک کیلوگرم در هزار لیتر آب روی درخت و روی میوه ها در پیشگیری و کنترل این بیماری تا حدودی موثر است.
در صورت طغیان این بیماری بایستی در دو تا سه مرحله و هر ۱۵ روز یکبار اقدام به سمپاشی نمود.(در بعضی مناطق مازندران برای پیشگیری نسبت به این بیماری نیز سمپاشی می شود).