ذرت گیاهی مهم و استراتژیک است که تقریبا کلیه قسمت هاي آن مورد استفاده قرار می گیرد. طی سالهاي گذشته این محصول جایگاه ویژه اي را دربین محصولات کشاورزي کشورمان به خود اختصاص داده است و در بین گیاهان علوفه اي در درجه اول اهمیت قرار دارد. با توجه به گسترش سطح زیر کشت ذرت در سالهاي گذشته آفات و بیماریهاي این محصول نیز ازاهمیت بیشتري برخوردار شده است. ذرت در معرض آفات و بیماریهاي گیاهی متعددي قرار می گیرد که برخی از آنها در ایران از درجه اهمیت بالاتري برخوردار است. بیماری هایی که به خصوص در قسمت بلال ذرت خسارت می زنند موجب افت شدید عملکرد می گردند. از جمله مهمترین گونه هاي بیماریزا در قسمت بلال ذرت می توان پوسیدگی فوزاریومی ذرت را نام برد.

اهمیت بیماري:

یکی از عوامـل عمـده قـارچی بیمـاریزا در ذرت verticillioides Fusarium است. این گونه یکی از عامل اصـلی پوسـیدگی فوزاریـومی خوشـه در منـاطق اصلی کشت ذرت در ایران می باشد. قارچ مـذکور عامـل پوسـیدگی سـاقه و ریشه ذرت در بسیاري از مناطق دنیا محسوب میشود و سـطح انتشـار وسـیعی داشته، در اندامهاي مختلف گیاه تولید بیماري میکند. بیمارگر قارچی مذکور علاوه بر پوسیدگی خوشه ذرت بـه عنـوان عامـل مـرگ گیاهچـه، پوسـیدگی ریشه و پوسیدگی ساقه ذرت نیز گزارش شده است.

این قارچ با تولید زهرابه هـاي قـارچی اثـرات زیانبـاري روي سـلامت عمـومی دارد. یکی از مهمترین این زهرابه هـا فومـانیزین اسـت. فومـانیزین B بصـورت مستقیم روي حیواناتی که از اندامهاي گیاهی آلوده تغذیه می کنند و بصورت مستقیم و غیر مستقیم روي انسان اثرات سوء دارد.

پوسیدگی فوزاریومی ذرت

 

 

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید: آفات و بیماری های مهم ذرت

 

پوسیدگی فوزاریومی ذرت

نام انگلیسی: Fusarium Ear Rot

نام علمی: Fusarium verticillioides

علائم پوسیدگی فوزاریومی ذرت:

علائم بیماری پوسیدگی فوزاریومی ذرت بسته به نوع رقم ذرت، شرایط محیطی و شدت بیماری متفاوت می باشد. بیماری معمولا در اواخر فصل توسعه می یابد. این بیماری معمولا در اواخر فصل و در زمان پر شدن دانه ها، گیاه را آلوده می کند. دانه های آلوده به کپک سفید صورتی معمولا در کنار دانه های سالم در بلال ذرت قرار می گیرند. دانه ها تغییر رنگ داده و ممکن است برنزه یا قهوه ای شوند. اگر شرایط برای رشد قارچ ها فراهم باشد (آب و هوای گرم و مرطوب و حضور آفات)، ممکن است کل بلال ذرت توسط قارچ آلوده شود. در این حالت بلال بطور کامل پژمرده شده و کاهش شدید در عملکرد محصول پدید می آورد. قارچ عامل بیماری با تولید یکسری سموم موجب غیر قابل خوردن و سمی شدن بلال های ذرت می شود.
در سطح بلالهاي آلوده به قارچ کپک هاي سـفید مایـل بـه صـورتی مشـاهده میشود که گاهی رگه هـاي سـفید یـا تـرك هـاي سـتاره اي شـکل هم روي سطح بذور آلوده دیده میشود. دانه هـاي بـلال بصـورت منفرد یا در تعدادي به صورت گروهی آلوده میشوند. اندامهاي رویشی قارچ روي پوشش هاي بلال هم دیده میشوند . از آنجـا کـه بـلال هـاي آلوده سبکتر می شوند، بیماري سبب کاهش عملکرد محصول نیـز مـی شـود.
پوسیدگی فوزاریومی ذرت پوسیدگی فوزاریومی ذرت

عامل بیماري:

قارچ (moniliforme Fusarium(=verticillioides Fusarium مـی باشـد کـه از عوامل عمده قارچی بیماریزا در ذرت است. الگوي رشد قارچ بسته بـه نـوع محیط کشت ممکن است تا حدودي فرق کند. قارچ روي محیط کشت PDA
ابتدا داراي میسلیوم سفید رنگ است اما به تدریج با افزایش عمر قارچ، رنـگ آن به بنفش گرایش پیدا میکند. اسپورودوخیوم هـاي تولیـد شـده روي محیط کشت CLA کـرم رنـگ تـا پرتقـالی رنـگ هسـتند.
هیف هاي قارچ دیواره دار و بی رنگ هستند.کنیدیوفورها از لحاظ اندازه طول متوسطی داشته، ساده یا منشعب مـی باشـند . سـلول هـاي تولیـد کننـده کنیـدي، مونوفیالید می باشند . ماکروکنیدیوم ها تا حدودي خمیده و مسـتقیم به نظر میرسند و داراي 3 تـا 5 دیـواره انـد . میکروکنیـدیوم هـا بـه فراوانی در محیط کشت تولید شده معمولا تخم مرغـی تـا چمـاقی بـوده و بـه صورت زنجیرهـاي بلنـد و نیـز بصـورت سـرهاي دروغـین تشـکیل میشوند. کلامیدوسپور تولید نمی شود هر چنـد گـاهی سـلولهاي متـورمی در هیف ها تشکیل میشوند که ظاهري شبیه کلامیدوسپور دارند.

زیست شناسی:

قارچ عامل بیماري پوسیدگی فوزاریومی ذرت بصورت میسلیوم در بقایـاي گیـاهی و بـذر زمسـتانگذرانی می کند. میسلیوم وکنیدیوم ها به عنوان مایه آلوده کننده اولیه عمل می کنند.این اسپورها توسط باد یا حشرات به خوشه منتقل می شوند و از طریق مجـراي کاکل و زخمهاي ایجاد شده و حتی بافت هاي بدون زخم وارد گیاه می شود.شرایط آب و هوایی مناسب براي ایجاد و توسـعه بیمـاري شـامل آب و هـواي خشک قبل از ظهور کاکل و آب و هواي گرم و مرطوب 2 تـا 3 هفتـه بعـد از ظهور کاکل ها می باشد. انتقال عامل بیمـاري از طریـق بـذر و بقایـاي گیـاهی است. بلال هاي آلوده سبک و مملو از میسلیوم قارچ هستند.
پوسیدگی فوزاریومی ذرت

علت ها:

پوسیدگی فوزاریومی ذرت عمدتا توسط قارچ Fusarium verticillioides ایجاد می شود، ولی سایر گونه های قارچ فوزاریوم نیز می توانند علائم مشابه را بوجود آورند. این قارچ بر روی بذور، بقایای گیاهی و یا میزبان های ثانویه نظیر گیاهان علفی بقا می یابد. اسپورهای قارچ عمدتا توسط باد منتشر شده و از طریق زخم های ایجاد شده توسط بارش تگرگ و عملیات کشاورزی، تغذیه حشرات و پرندگان به درون بلال ها نفوذ می کنند. قارچ بتدریج جوانه زنی و رشد کرده و دانه ها را از نقاط ورودی آلوده می سازد. البته گاهی اوقات شروع آلودگی از طریق ریشه ها و سپس حرکت سیستمیک بیماری به اندام های بالاتر گیاه نیز رخ می دهد. گیاهان معمولا در شرایط محیطی متنوعی به این بیماری دچار می شوند. اما این بیماری در شرایط آب و هوای گرم و خشک و در مرحله گلدهی گیاه شدت بسیار بیشتری دارد. بیماری پوسیدگی فوزاریومی ذرت، شایع ترین بیماری کپکی در ذرت است.

دستورالعمل کنترل بیماري پوسیدگی فوزاریومی ذرت:

اقدامات پیشگیرانه:

استفاده از ارقام مقاوم و یا متحمل.

استفاده از بذر سالم و ضدعفونی شده در کاهش آلودگی موثر است.

استفاده از واریته های ذرت که به شرایط محیطی منطقه سازگاری دارند.

مبارزه به موقع و موثر با آفات ذرت بخصوص ساقه خوار اروپایی که شیوع بیشتری دارد.

تنش خشکی به خصوص پس از ظهور کاکل اهمیت خاصی دارد و در شروع و گسترش بیماری فوزاریومی بلال بسیار موثر است. لذا باید با یک برنامه منظم آبیاری، این گونه تنش ها را به حداقل رساند.اجتناب از مصرف بیش از حد کودهای ازته و استفاده از کودهای پتاسه. تناوب زراعی مناسب با برخی محصولات غیرمیزبان نظیر پنبه و کلزا توصیه می شود.اجتناب از شکسته شدن بذرها در زمان برداشت توسط کمباین.پرهیز از کشت متراکم.

برداشت ذرت به محض اینکه رطوبت بذر مناسب برداشت می شود، باید صورت گیرد.

بذور ذرت باید کاملا تمیز و عاری از هر گونه ذرات گیاهی باشد (مواد اضافی همراه بذر در شروع و گسترش آلودگی موثر است).از انبار کردن بذور کپک زده باید جدا خودداری کرد.تمیز کردن انبار و کنترل مناسب شرایط دمایی و رطوبتی انبار قبل از انبار کردن بذور انجام گیرد.

تاریخ مناسب کشت ذرت در منطقه مشخص گردد (گاهی کشت زودهنگام سبب می شود گیاه از زخم های حاصل از حشرات بگریزد و لذا میزان بیماری کاهش یابد).
به منظور کاهش آلودگی و کنترل بیماري پوسیدگی فوزاریومی خوشه ذرت موارد زیر توصیه میگردد :
1_ استفاده از ارقام مقاوم به جاي ارقام حساس بـه بیمـاري، رقـم SC(دهقـان ) یک رقم متوسط_زودرس متحمل به بیماري است. ارقام 260 SC (فجـر )، ٧٠۴ و ٧٠۵ نیمه مقاوم و رقم ٧٠۶ مقاوم به بیماري است.
2_ بقایاي گیاهی بعد از ذرت جمع آوري گردد. شخم و مدفون سـاختن بقایـانیز تا حدودي موثراست. با توجه به اینکـه بقـاي قـارچ فوزاریـوم عمـدتا روي بقایاي گیاهی موجود در خاك بوده و این قـارچ در عمـق 5_15 سـانتیمتـري خاك به سر می برد، لذا شخم باید عمیق باشد تا بقایاي گیاهی تا حد امکان از دسترس قارچ دور بماند.
3 _مبارزه بموقع و موثر با آفات ذرت بخصوص ساقه خوار اروپایی کـه شـیوع بیشتري دارد، صورت گیرد. این آفات به چند دلیل سبب گسترش بیمـاري در مزرعه میشوند. اولا، زخمهایی که در گیاه توسط آفـات ایجـاد مـی شـود راه
ورود قارچ فوزاریوم است. ثانیا، لاروهاي حشرات میتوانند مستقیما ناقل قارچ باشد .ثالثا، لاروهاي حشرات با ایجاد خسارت گیاه را تحت شرایط تنش قـرار میدهند کـه ایـن شـرایط ، گیـاه ر ا بـه آلـودگی و بیمـاري مسـتعدتر مـی کنـد. زخمهاي ایجاد شده توسط پرندگان نیز از جمله راههاي ورود قـارچ بـه گیـاه میباشد. موجـب تشـدید خسـارت بیمـاري اسـت . خسـارت لارو سـاقه خـوار اروپایی ذرت (nubilis Ostrinia) ،خسـارت لارو کـرم سـاقه خـوار ذرت
(cretica Sesamia )روي بلال ، گسترش بیماري از محل زخم حشرات.
4_ اگرچه آلودگی بلال ذرت عمدتا از طریق مایـه آلـوده کننـده هـوازاد رخ میدهد، ولی استفاده از بذر سالم و ضدعفونی شده در کاهش آلـودگی مـوثر است. معمولا ضدعفونی بذور ذرت با کربوکسین تیـرام صـورت مـی گیـرد.
طی یک آزمایش مقدماتی انجام شده، قارچکشهاي تبوکونـازول ( راکسـیل %2 DS)و دي نیکونازول (سومی ایت %2 WP )جهت ضدعفونی بـذور ذرت کارایی خوبی از خود نشان داده اند. البته باید از کیفیت مناسـب دسـتگاه هـاي ضدعفونی بذر و نحوه صحیح اجراي عملیات نیز اطمینان حاصل کرد.
5_ تناوب زراعی مناسب با برخـی محصـولات غیـر م یزبـان نظیـر پنبـه و کلـزا توصیه میگردد.
6_ تنش خشکی به خصوص پس از ظهـور کاکـل اهمیـت خاصـی دارد و در شروع و گسترش بیماري فوزاریومی بلال بسیار موثر اسـت . لـذا بایـد بـا یـک برنامه منظم آبیاري، این گونه تنشها را بـه حـداقل رسـاند . طبـق منـابع علمـی گیاهان مبتلا به بیماري فوزاریومی حتما در دورهاي از زندگی خود دچار تنش شدهاند. در مغان تنش اوایل فصل و رطوبت زیاد آخر فصل در شـیوع بیمـاري اثر زیادي دارد. لذا باید شرایط اقلیمی مناسب ایجاد و شیوع بیماري در دیگـر مناطق کشور نیز جهت انتخاب مکانهاي مناسب تولیـد ذرت بـذري مـد نظـر قرار گیرد.
7_مصرف بیش از اندازه کود ازته و مصرف اندك کود پتاسه مقاومت گیاه را در برابر بیماري کم میکند. برنامه کوددهی گیاه بر طبق آزمایشات انجام شده روي خاك مزرعه تنظیم شود.
8_ کمباین ها با ایجاد ترك در بذر، راه ورود فوزاریوم را هموار مـی کننـد .در صـورت امکـان از ماشـینهـاي مخصـوص برداشـت ذرت (husker picker) استفاده گردد. با کمک این ماشین ها کمترین صـدمه بـه بـذر وارد شـده و در
ضمن بذر تمیزتري برداشت میگردد.
9 تراکم بیش از حد بوته، سبب افزایش رطوبت و مهیا شدن شـرایط مناسـب براي رشد و توسعه بیشتر قارچ میشود. تراکم بوته متناسـب بـا مقـدار توصـیه شده براي هر رقم باشد.
-10 برداشت ذرت به محض اینکه رطوبت بذر مناسب برداشت میشود، بایـد صورت گیرد. طبق یک برنامه زمان بندي مشخص ابتدا مزارع آلوده برداشـت گردد، تا از توسعه بیشتر آلودگی ممانعت بعمل آید. براي این کار بازدیدهاي
منظم هفتگی لازم است. رطوبت زیر 18 % براي خوشه و -13 15 % براي بـذر در هنگام برداشت مناسب می باشد.
-11 بذور ذرت باید کاملا تمیز و عاري از هر گونه ذرات گیاهی باشند. مـواد اضافی همراه بذر در شروع و گسترش آلودگی موثر است. کیسه هایی که بـذر در آنها ریخته و انبار میگردد، بایـد تمیـز بـوده و از نفـوذ آب و حشـرات بـه
داخل آن ممانعت به عمل آورد. محیط مرطوب و حشرات انباري در گسترش بیماري موثر است.
-12 از انبار کردن بذور کپک زده باید جدا خودداري کرد. تمیز کـردن انبـار وکنترل مناسب شرایط دمایی و رطوبتی انبار قبـل از انبـار کـردن بـذور انجـا م گیرد. پیش از مصرف این بذور به عنوان خوراك دام باید میزان و نوع زهرابـه
قارچی در آنها ارزیابی گردد.
-13 تـاریخ مناســب کشــت ذرت در منطقـه مشـخص گـردد . گــاهی کشــت زودهنگام سبب می شود گیاه از زخمهاي حاصل توسط حشرات بگریزد و لذا میزان بیماري کاهش یابد.

کنترل ارگانیک:

محلول های حاوی باکتری Pseudomonas fluorescens را می توان برای ضدعفونی بذور استفاده کرد و یا با اسپری کردن آن بر روی گیاه بروز بیماری و میزان توکسین را کاهش داد.

کنترل شیمیایی:

کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک (در صورت وجود) را همیشه در نظر داشته باشید. ضدعفونی بذرها با قارچکش های کاربوکسین تیرام 75% (ویتاواکس تیرام)، تبوکونازول 6% (راکسیل 6 اف اس) و یا تبوکونازول 2% (راکسیل 2 دی اس) در کنترل بیماری پوسیدگی فوزاریومی ذرت قابل توصیه می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *